Tahiti gyöngy

Tahiti gyöngytrófea

Tudjuk, hogy a Tahiti gyöngy aránylag új terméknek számít, hiszen először 1972-ben került mindössze pár ezer darab a vásárlók elé. Az addig ismeretlen színekben pompázó gyöngyöt először vegyes érzelmekkel fogadták, de pár éven belül a világ legnagyobb ékszerboltjainak keresett árucikkévé vált. Színét az őt létrehozó kagyló és a környező tengervíz táp- és egyéb anyag tartalma határozza meg, de jellemzően sötétebb színű. Ennek köszöntheti a fekete gyöngy elnevezést.

PERLES DE TAHITI G.I.E., mint Francia Polinézia gyöngyiparának érdekképviseleti és promóciós tevékenységet koordináló testülete Tahitian Pearl Trophy – Tahiti Gyöngy Trófea – címmel kétévenként nagyszabású világversenyt ír ki, hogy publicitást biztosítson e drága és értékes gyöngynek a világban.
A kiváló ötlet ékszertervezők – talán nem túlzás – százainak érdeklődését terelgeti a tahiti gyöngy irányába azáltal, hogy a versenyre készülve a végül beadott darabon kívül melléktermékként több további sikeres, jól eladható ékszert terveznek fekete gyöngyhöz. Ha pedig az elkészült ékszerek a kirakatokba kerülnek, a leendő vásárlók jobban megismerik, megszeretik azokat.

Egy újságcikkből:

"Az első Tahiti Gyöngy Trófea versenyt itthon is 1999-ben írták ki. Azon 15 magyar ötvös vett részt 22 ékszerrel, a legutóbbin már 40 versenyző indult 55 alkotással. Bartha Lajos az eddigi négy verseny mindegyikére benevezett, és ott műveivel az adott kategóriában mindig első díjas lett nemzeti szinten. A hat tagból álló nemzetközi zsűri (amelynek két tagja neves olasz ötvösművész, a többiek pedig világhírű magazinok, mint például az Elle vagy a Vogue divat- és ékszer rovatának szerkesztői) most úgy döntött, hogy a nemzeti versenyeken már korábban első díjat nyert ékszerek közül medál kategóriában – most már nemzetközi szinten – Bartha Lajosé lett az első. Ilyen szintű siker eddig magyar ékszerészeknek még nem adatott meg, a korábbi értelemben vett kelet-európai országokból is összesen csak egy valakinek sikerült.

A díj átadására és az azt követő gálára a PERLES DE TAHITI szeptember 24- 25-ére minden első díjas ékszer készítőjét meghívta Milánóba és ott vendégül látta. Az ünnepségen olyan prominens személyiségek környezetében adták át a díjakat, mint Marlon Bradnó felesége és unokája, akik feltétlen érdekessé tették az eseményt a Föld legkülönbözőbb tájairól érkezett ékszerek tervezői számára.
A gála gyöngyszeme pedig egy tahiti tánc együttes volt, mely több alkalommal is hosszú percekre segített a nézőközönség gondolatait a világ ellenkező felén lévő francia Polinéziába, e szép gyöngy hazájába repíteni.
A milánói díjátadást követően az első helyezett ékszereket a világ legrangosabb ékszer-kiállításain, többek között Hong Kongban, Kobéban, New Yorkban, Tutsonban, Madridban, Párizsban mutatják be a látogatóknak."